Nashville, countryns heliga stad

Drömmen om att leva ett helt liv med, för och av musiken lever i högsta grad i Nashville. Hit kommer folk för att få en dos av countrymyten och det finns faktiskt några få klassiska Honky Tonk-ställen kvar, som Robert´s Western World. Men man ska också komma ihåg att det inte uteslutande handlar om countryn, utan om musik i alla former. Nashville är nu för tiden en välmående stad där ekonomin har gått bra de senaste åren, till skillnad från många andra ställen i den amerikanska Södern. En storstad med småstadskänsla där alla känner alla. En av de viktigaste reglerna är att vara trevlig, skitstövlar göra sig icke besvär. Man jobbar på, nätverkar och hoppas på att snart bli riktigt framgångsrik.

Countryns ursprung i Appalacherna

Det finns också en svensk anknytning till Nashville i och med den svenska countrysångerksan Jill Johnson som i sin programserie Jills Veranda på SVT bjuder in kända svenska artister till countryns huvudstad. Serien är nu inne på sin tredje säsong och i varje program tolkar och framför musikerna en klassisk countrylåt ihop. Det är ingen överdrift att säga att så gott som all musik vi lyssnar på idag har sitt ursprung i området som sträcker sig från Appalchernas bergstrakter ner till det bördiga, platta Mississippideltat. Här lades grunden till dagens populärmusik. Musiken i Nashville växte ur religionen och kulturen i Appalacherna dit skottar, engelsmän och tyskar hade tagit med sig sin folkmusik när de flyttade över Atlanten och här förvandlades den till country. På 20-talet grundades Grand Ole Opry Music Show där etablerade artister uppträder tillsammans med nykomlingar och showen sänds också som radioprogram över hela USA.

Nashville har blivit trendigt

Att flytta till Usa för att komma närmare musikens rötter är en tanke som attraherar en hel del människor och sedan ett par år tillbaka är en av de mest populära städerna att flytta till just – Nashville. Varje dag flyttar faktiskt över 100 personer in till staden och många av dem är countrymusiker med framtidsdrömmar som vill göra det de älskar – spela country. En del, långt ifrån alla, är förstås från närområdet men alla drivs av en önskan att slå igenom. På Broadway finns massor av barer och scener och här uppträder 100-tals musiker varje dag. Det är svårt att hitta någon som inte kan spela gitarr eller något annat instrument. Ofta spelar man gratis och lever på dricksen. Det viktiga är att utvecklas, och någonstans i framtiden hägrar drömmen om framgång- att få göra en inspelning eller få sin sång spelad på radion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone