Islamisk konst

Islam har idag spridit sig till stora delar av jorden där alla har sin egen kultur och som alla har bidragit till att forma den islamiska konsten vi ser idag. Konsten har sitt ursprung runt Medelhavet där greker, romare och araber utvecklade en stark kultur under 600-talet och med sin rikedom kunde satsa och sprida sin konst. Det här gjorde att islamistisk konst spred sig ända till Kina via sidenvägen, även upp till Skandinavien. Det sägs att den första konsten från islam uppstod när man skapade den första moskén i Medina. Eftersom det råder ett bildförbud inom islam har det lett till att islamisk konst fokuserar mycket på mönster, dova färger, ornament och liknande som skiljer sig från den samtida kristna konsten. Inte minst är kalligrafin känd från islamisk konst och en stor del av ”arabesque style”. Idag kan man se islamisk konst i olika delar av världens hörn, specifikt i moskéer.

Här kan du se islamisk konst

Idag behöver man inte resa långt (om man bor i södra Sverige) för att uppleva islamisk konst från förr. I Köpenhamn finns det en privat samling som visas på ett museum. Davids samling heter museet och har fyra våningar med utställningsföremål främst från Mellanöstern. Här kan du se keramikplattor, vaser, dörrar med ornament och mycket mer. många mönster känns otroligt moderna trots att flera av föremålen är mer än tusen år gamla. Idag är denna samling en av de främsta i världen när det kommer till islamisk konst. Entrén är dessutom gratis. Andra ställen i världen som man kan se ikoniska byggnader baserade på islamisk konst är i Spanien, Grekland, stora delar av Mellanöstern, Marocko, Tunisien, Egypten och ända bort till Asien. Nyligen upptäcktes islamisk konst i vikingarnas mönster som finns i några av de kläder de bar. Islamisk konst fortsätter att fascinera människor, speciellt med dess intrikata designmönster som är återkommande både arkitektoniskt och i tavlor, mattor, vaser och annat liknande. Kanske är den mest trendiga islamiska konsten från Marocko.

Designen inom möbleri

Äldre träsnideri är typiskt på ytor såsom skärmar, dörrar, tak, balkar och friser. Ett viktigt undantag är de komplexa muqarnas och mocárabe-mönster som ger tak och andra arkitektoniska element ett stalaktitliknande utseende. Dessa är ofta i trä, ibland målade på träet men ofta ditplacerade innan det målas över. Några kända exempel är Alhambra i Granada, Spanien. Traditionella islamiska möbler, förutom kistor, tenderade att vara täckta med kuddar, med hyllor i stället för skåp för förvaring. Det finns också invecklade kistor från olika perioder. Ett spektakulärt och känt (och långt från platt) tak finns i Norman Cappella Palatina i Palermo, som valde sin design från de finaste delarna av katolsk, bysantinsk och islamisk konst. Idag attraherar de stora skaror turister. Många av de möbler och arkitektoniska verk som vi idag sammankopplar med islamisk konst kommer från det Ottomanska riket. Den islamiska stilen är i dag uppskattad i hela världen och finns att köpa även i Sverige som exempelvis på ullared, och det är allt från krukor till kuddfodral.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone