Hednisk musik

Hednisk musik är viktig inom Wicca

Hedendom är ett begrepp som brukar beteckna religiösa kulter i väst som ligger utanför de tre abrahamitiska traditionerna; kristendom, judendom och islam. Hednisk musik kan sägas vara musik som antingen har förkristna rötter eller står i opposition till dessa, mer etablerade, religioner. Hedniska tongångar är dock ofta ganska lekfulla och inte så allvarliga. Svenska bandet Garmarna är ett exempel på ett band som uttryckt vad de menar är hedniska tongångar, mer för stämningens skull än för budskapet. Hedendom brukar handla om polyteism, alltså många gudar. Även influenserna i den hedniska musiken kan vara väldigt skiftande.

En efterlängtad comeback

Hednisk musik kan vara musik som på något sätt står i opposition till etablerad religion och där utövarna själva benämner sig som hedningar. Många hårdrocksband gör, utifrån denna definition, hedniska låtar. Det finns dock även hednisk folkrock och till och med countrymusiker som definierar sig som hedningar. Det svenska bandet Hedningarna släpper ett nytt album men där är det inte fråga om att medlemmarna definierar sin tro eller sitt budskap som hedniskt. Snarare är de en grupp begåvade musiker och musikhistoriker som försöker återskapa gamla klanger och stämningar. Även texterna kan ha starka inslag av folktro och förkristna myter. Den nya skivan är mycket efterlängtad.

Musik för häxor och asatroende

Inom den så kallade wiccakulturen, alltså den moderna häxrörelsen, förekommer hednisk musik som ett inslag i riter och fester. Tonläget är ofta extatiskt och man är inte rädd för att arbeta utifrån musikens påverkan på människans sinnestillstånd. Schamanens trumma kan kanske sägas vara det viktigaste instrumentet inom vissa typer av hednisk musik. Garmarna är ett svenskt band som ansetts som betydelsefullt av många svenska asatroende, men det finns också smalare och mer specialiserade band där medlemmarna själva praktiserat wicca eller asatro. I vårt mångkulturella och religionsfria land är hednisk musik något ganska okontroversiellt. Det gäller särskilt när den framförs av duktiga musiker som i Garmarna och Hedningarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone