Änglar i konsten

Änglar finns dem? En fråga som har ställts genom generationer och som kanske inte har fått något svar men avbilderna av dem är många. Änglar har alltid funnits i konsten, från Michelangelos målningar i Sixtinska kapellet till dagens små änglar i tavlor som vakar över barnsängen. Hur kan det då vara att ett motiv lever kvar genom århundranden? Är det tron på det goda som finns där ute någonstans eller är det så enkelt att vackra änglar är något som stimulerar vårt estetiska sinne?

Mystiska väsen i konsten

I nutiden finns mycket konst med samma tema och svenska konstnärer visar också upp sitt intresse för änglarna i deras verk. Kristina Bjurh ställer ut sina verk i Hallstaviks konsthall och här återkommer änglar i olika skepnader. Katter är ett annat favoritmotiv hos Kristina och hon blandar gärna de två. I en av hennes målningar ser man lurvig änglar som vandrar på himlavalvet, verket har titeln Katter är änglar i päls och speglar hennes kärlek för de två olika varelserna. På sätt och vis kan man se likheten mellan katten och ängeln då de båda har en mystisk och hemlighetsfull aura omkring sig. Det sägs ju att katten har ett sjätte sinne och vem vet om det är de som är kontakten mellan änglar och människor?

Änglar på jorden

Änglar ses många gånger som ett religiöst motiv då de är guds högra hand i många religioner. Men även om skyddsänglar ses som hjälpare till gud är det också en symbol för något som inte kan förklaras i olika situationer. Människor som klarar sig praktisk taget oskadda i en krock där bilarna blir till skrot eller någon som faller från hög höjd och landar utan en skråma på marken. Här kan man tala om att ens skyddsängel har varit närvarande och räddat de inblandade. Så även om man inte är religiös så kan tron på änglar vara stark om man har varit med om något osannolikt som ej går att förklara. En skyddande ängel som vakar över dig när du ligger i din bäddsoffa kan ju inte vara fel!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone