Religiös konst och musik vid begravningar

Finns Gud i rock n roll? När någon man älskar har gått bort så är man i det närmaste otröstlig. Det är mycket praktiskt som ska ordnas samtidigt som man ska vänja sig vid tanken på att ens närstående inte längre finns med. En begravningsceremoni präglas mycket av den avlidnes liv och intressen. Om personen som gått bort älskade Rolling Stones så kan det vara väldigt trösterikt att få höra personens favoritmusik någon gång under begravningen, det blir som en hyllning och faktiskt också en tröst att en sista gång få lyssna på favoritlåten tillsammans.

Får någon annan än prästen prata?

På begravningar i Svenska kyrkan är det prästen som håller i ceremonin och är också oftast den som håller griftetalet, det tal som i början av gudstjänsten beskriver den avlidne. Men det finns ingenting som hindrar att anhöriga eller vänner läser en dikt, delar ett minne eller berättar om den avlidne. Det är ju faktiskt så att den som kände den avlidne allra minst är prästen. På Kändisbegravningar ser man ofta att vänner, kollegor eller släktingar delar med sig av sina minnen redan under gudstjänsten. Våga berätta för prästen om era önskemål! Prästens uppdrag är att förmedla tröst och hopp och det finns utrymmen att tillsammans forma ceremonin.

Konstens förmåga att trösta

När någon går bort kan verkligheten runt omkring kännas ganska rörig. Då det finns över 600 begravningsbyråer i Sverige kan man behöva lite guidning för att göra rätt val. begravningsbyråinfo.se ger information om begravningar, vilka begravningsbyråer som finns att tillgå, saker som är bra att tänka på och ge råd och hjälp. Här kan man i lugn och ro leta fram den begravningsbyrå som bäst tillmötesgår de önskemål både de som arrangerar begravningen har och som den avlidne har haft. Begravningsbyrån förmedlar kontakt med officianten för att berätta om den avlidne och komma överens om hur själva ceremonin ska avlöpa och om speciella önskemål finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone