Popmusik som handlar om religion

Religiös musik betraktas såklart i mångt och mycket som en helt egen musikgenre. Oavsett vilken religion det handlar om befolkas genren av musiker som är uttalat religiösa och vars sånger har väckelsen som huvudsyfte. Religion handlar dock inte bara om övertygelse, den handlar minst lika mycket om tvekan. Om man vill hitta religiös musik som präglas av tvekan är det i den vanliga populärmusiken man ska leta.

På vissa sätt är Halloween en högtid där popmusiken möter religionen med tanke på att Alla Helgons Dag är en kristen högtid, och alla har väl hört Monster Mash? När den här texten publiceras är det snart dags för många av oss att fira Halloween. Att fira Halloween är för många synonymt med att behöva hitta en riktigt bra maskeradkostym. Hos Partykungen finns det mängder av olika alternativ som kan fungera som inspiration. Här finns maskeradkläder med filmtema, klassiker som pirater, trollkarlar och mycket annat. Om du är kreativ kan du utan tvekan komponera ihop någonting helt eget av grejerna du hittar i deras utbud. Nedan följer några exempel på popmusik som har religiösa undertoner.

Eyes Open – Taylor Swift

Den här låten från soundtracket till Hunger Games låter som Swifts meditation på frågan om vad man ska göra när det är som mörkast. De tidpunkter i livet då det känns som att Gud, kosmos eller vad man nu än vill kalla det har övergivet en. Hennes svar? Det är precis vid de tillfällena man måste luta sig hårdare in i sin tro.

Until the End of the World – U2

Irländska U2 drar sig knappast för att använda sig av spirituella ingångar till sin musik. I Still Haven’t Found What I’m Looking For är kanske det mest kända exemplet bland deras låtar som handlar om någon form av andligt sökande. Until the End of the World tar avstamp i Bibeln och antar Judas Iskariots perspektiv under den kväll och natt då han förrådde Jesus. Mer bibliskt än så kan det knappast bli.

One of Us – Joan Osborne

Osborne fick bara en enda riktig hit och det var den här låten. I den diskuteras olika förhållningssätt till Gud och en av frågorna som ställs är om Gud är ett väsen som hela tiden finns mitt ibland oss. Många skulle nog säga att det är en relativt uttjatad låt, men för den som är villig att lyssna ställer den många relevanta frågor om hur vi människor beter oss mot varandra.

Firework – Katy Perry

Det kan vara svårt att tro, men Perry började faktiskt sin musikkarriär som en uttalat religiös artist. Firework är dock ett senare verk där hon snuddar vid teman som hon berörde tidigt i sin karriär. Här handlar det om att äga natten som om Jesus vandrar bredvid dig. På fullaste allvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone