Musik som tröstar

Under livets gång kommer det flera stunder då du känner dig ledsen. En skilsmässa, en konflikt, ensamhet eller en bortgång kan alla göra att du går igenom en tyngre period. Som människor är vi fulla av känslor och därför faller det sig helt naturligt att de här momenten dyker upp då och då.

Musik fungerar här som balsam på själen då de allra flesta upplever en mycket stark, emotionell respons till olika tongångar. Under coronakrisens isolering har till exempel lugn eller instrumental musik prioriterats bland streamingtjänsterna då mjukare melodier upplevs som tröstande och lugnande. Om du ska anlita en begravningsbyrå i Göteborg är musiken av naturliga skäl en av de viktigaste frågorna, då en begravning eller en minnesstund både kan göras vackrare och mer lindrande med fina harmonier.

Klassiskt eller Populärt?

Vilken typ som passar bäst när en människa behöver tröst beror dels på personens egen smak, dels på tillfället. Vid en begravning är det till exempel särskilt populärt med klassisk musik som Air av Bach eller Schuberts Ave Maria. Om det däremot är populärmusik som används brukar det vara ballader eller visor som gäller, exempelvis Fix You av Coldplay eller Kom ihåg mig av Lars Winnerbäck. Är det frågan om en klassisk kyrkobegravning är det också vanligt med hymner som ofta sjungs i gemenskap eller spelas stillsamt på orgel.

Vid kriser och skilsmässor

Det finns också tillfällen där alltför lugn musik drar ner på humöret snarare än tröstar. Om du genomgår ett uppbrott eller känner dig ensam är det lätt att likt Bridget Jones sitta och deka ner dig till sorgliga ballader medan det i själva verket är peppande låtar du behöver. Det finns roliga och inspirerande spellistor för dumpade där stora stjärnor som Beyonce och Gloria Gaynor uppmuntrar dig att lyfta upp dig från marken och de kan också motivera dig att bli mer fysiskt aktiv, vilket i sin tur är ett sätta att komma över smärta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone