Muralmålningen Nattvarden av da Vinci

Leonardo da Vinci är en av världens mest kända konstnärer, tillika uppfinnare, ingenjör, matematiker och mycket annat. Förutom ’Mona Lisa’ är Nattvarden hans mest berömda målning. Målningen är gjord ’al secco’ på väggen i dominikanerklostret Santa Maria delle Grazies matsal i Milano, en kyrkobyggnad från 1400-talets andra hälft och blev klar 1498. Att måla direkt på putsad kalk var populärt, men Leonardo använde oljetempura och experimenterade så mycket med olika färgtekniker att målningen i princip har flagnat bort, om det inte hade varit för flera omfattande renoveringsomgångar. Själva byggnaden härjades också av krig och under en period användes matsalen som stall åt ockupanternas hästar. Den senaste renoveringen slutfördes 1999 till en kostnad av 40 miljoner kronor. Scenen föreställer det ögonblick då Jesus precis har sagt till sina lärljungar ’En av er ska förråda mig’. Målningen är mycket konstnärligt och suggestivt utförd och är inte alls tidtypisk för 1400-talet. Det finns många tolkningar om vem som är vem på bilden och det förekommer också en hand, hållandes en dolk, som inte hör till någon person. Det finns många referenser till målningen, både inom film och litteratur, bland annat i den kända ’Da Vinci-koden’, där en hel konspirationsteori skapas.

Leonardo – ett universalgeni

En annan, mindre känd da Vinci tavla säljs på auktion i New York den 15 november och väntas inbringa sin nuvarande ryske ägare över 100 miljoner dollar. Salvator Mundi slutfördes troligen 1513 och under åren har dess äkthet betvivlats, men 2013 fastställde ett konsortium av kända konstexperter att Leonardo da Vinci faktiskt målade den. Tavlan var ett beställningsarbete av den franska kungen Ludvig den XII och Leonardo målade den på plats i Frankrike, där han levde under långa perioder. Leonardos uppdragsgivare var sin tids mest kända personer som Ludovico Sforza och Cesare Borgia, och han var samtida med Michelangelo. Han anses vara en av de största och mest mångsidiga konstnärer genom tiderna och var dessutom mycket kunnig i matematik och ingenjörskonst. Särskilt intresserad var han av allt som flög och han uppfann den första helikoptern, förutom fallskärmar, glidflyg och andra flygande maskiner. Han lyckades aldrig bygga dessa maskiner i verkligheten, men han förstod alla principer och kunde teckna perfekta modeller. Han var den sanna renässansmänniskan i och med att han var mycket begåvad inom så många områden och han kallas för ’det moderna måleriets fader’.

Den moderna anatomins fader

Leonardo hade ett maniskt intresse för anatomi. Den tidens katolska kyrka tillät inte obduktioner av religiösa skäl så han mutade dödgrävare att gräva upp lik åt honom som han utförde anatomiska studier på. Hans teckningar av människan och hennes inre organ är världsberömda och han strävade efter att avbilda den organiska helheten. Hans studier kunde av förklarliga skäl inte publiceras förrän hundratals år senare, när tiden hade hunnit ikapp dem. Han fastställde den moderna anatomins grundläggande principer. Man har jämfört Leonardos anatomiska teckningar från sent 1400-tal med dagens digitala 3D-bilder och Leonardos sinne för detaljer är helt enkelt fenomenalt. Hans skisser har också varit till nytta för den moderna läkarvetenskapen och på sin tid var han betydligt kunnigare än sina samtida läkare. Nu för tiden gäller naturligtvis helt andra regler, både för obduktioner och begravningar och det finns inte längre några behov att muta kyrkogårdspersonalen. Om du har funderingar över hur en begravning går till och behöver hjälp med att välja rätt begravningsbyrå så kommer här lite vägledning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone