Kristen konst

I stor utsträckning kan den västerländska konstens historia sägas vara parallell med den kristna konstens historia, åtminstone efter kristendomens införande i de västerländska områdena. Kristendomen utvecklades i romarriket, där man också hittar de första spåren av kristen konst i form av skulpturer och ristningar på sarkofager, från 100-talet e. Kr. Genom dessa målningar kan man se hur avbildandet av Jesus har utvecklats i den kristna konsten. Intressant nog avstannade utvecklingen efter 500-talet e. Kr. – i efterföljande kristen konst, ända fram till modern tid, är avbildningen av Jesus anmärkningsvärt konsekvent.

800px-Christ_Pantocrator_Deesis_mosaic_Hagia_SophiaKristendomen spred sig så småningom från det romerska riket och ut i Europa och världen, och framåt 1000-talet hade den nått även Norden och vikingarna. Under medeltiden kan därför konsten i allmänhet, och även den kristna konsten, sägas karakteriseras av mötet mellan den tidiga kristna kyrkans ikonografi och den ”barbariska” konsten från vikingarna.

Kristen konst var den dominerande konstformen, då kristna motiv var de som beställdes mest, ända fram till den protestantiska reformen. Idag finns en betydligt mindre efterfrågan på religiös konst, i alla fall i Sverige, då kyrkans makt i samhället har minskat avsevärt. Konstnärer får därför istället försörja sig på andra sätt, till exempel genom att måla porträtt, för att samla ihop kapital till att måla den typ av konst de själva vill. Om du funderar på att göra din konst till ditt heltidsjobb, men du inte ser fram emot allt det pappersarbete som det innebär att ha ett eget företag, kan du istället använda dig av en tjänst som Frilansfinans. På det sättet kan du fakturera utan f-skatt, och istället lägga tiden på att hitta inspiration inför framtida konstprojekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone