Ikonmålare
Det kanske inte är ett yrke som man talar om särskilt ofta i Sverige, men det finns faktiskt något som kallas för ikonmålare. Ikonmåleriet är framträdande inom kyrkan i Öst: den rysk-ortodoxa och grekisk-ortodoxa. Dessa kyrkor finns även i Sverige, men de är få till antalet och deras upptag är litet i jämförelse med Svenska Kyrkan och frikyrkor såsom Pingstkyrkan eller Jehovas Vittnen. Av denna anledning kan det vara en god idé att se till att besökarna verkligen minns att de varit på Gudstjänst i ens kyrka. Ett effektivt och beprövat sätt att göra detta är att dela ut snygga reklampennor med tryck, som kommer påminna besökarna om när de var hos er varje gång de ska anteckna något. Men tillbaka till ikonmåleriet.
Kyrkan och konsten har alltid gått hand i hand och denna sammankoppling har en lång och spännande historia som sträcker sig tillbaka tusentals år. Olika kyrkor – med kyrkor menar vi här alltså olika grenar av den kristna kyrkan och inte olika kyrkobyggnader – har skilda förhållande till bild- och formspråk. Inom den österländska kyrkan som vi nämnde ovan målas det alltså mycket ikoner, vilket är mindre vanligt i de västerländska kyrkorna, exempelvis den Protestantiska. I de österländska kyrkornas ikonmåleri använder man sig rikligt av bladguld och målar olika religiösa motiv, ett slags porträtt, ofta av Jesus eller andra viktiga gestalter inom Kristendomen. Det gäller framförallt lärjungarna och olika profeter, hämtade både ur Nya och Gamla Testamenten. Perspektivet och den konstnärliga tekniken samt stilen är förhållandevis låst och traditionsbunden. Oftast är motiven målade rakt framifrån och ser något tillplattade ut. Om man så att säga faller för denna stil så faller man hårt, då den verkligen är speciell och tidlös.
Som samlarobjekt och investeringar är ikonerna mycket eftertraktade och de köps och säljs flitigt av handlare världen över. I Sverige finns det flera antikaffärer, bland annat i Gamla Stan i Stockholm, som har ett brett urval och är väl värda ett besök. Det är något magiskt i att gå och titta på dem. Precis som med annan konst beror värdet mycket på vem som har gjort dem – även ikonmåleriet har sina stora stjärnor, förstås – skicket på tavlorna, åldern, ursprungsland och så vidare. Det kan vara en intressant hobby och eventuellt även affärsverksamhet, att ge sig in på ikonmarknaden.
Det går förstås även att utbilda sig till ikonmålare, vilket vi var inne på inledningsvis. Dock är det brist på sådana utbildningar i Sverige. Den Koptiska Ortodoxa Kyrkan (ytterligare en gren av den kristna kyrkan) har en världskänd ikonmålarskola i Kairo i Egypten. Efter att ha utbildat sig där har man rätten att kalla sig ikonmålare och kan framställa tavlor som kan hängas i kyrkor världen över. Att studera något sådant är förstås väldigt mycket att gå emot strömmen här i Sverige, och just därför väldigt exotiskt.
Lämna ett svar