Helgonens symbolik

Inom den kristna konsten så finns det olika traditioner där det antingen funnits en stor individuell frihet, som till exempel inom den protestantiska konsten, eller mycket strikta regler, som inom den ortodoxa ikonografin. För den som är intresserad av kristen konst så finns det dock en hel del detaljer som är avslöjande inom alla traditioner, inte minst när det handlar om hur helgon avbildas.

Oavsett vilken tro en person tillhör, eller kanske ingen alls, så finns det mycket vackert inom religiös konst som antingen kan betraktas i rent spirituellt syfte eller som ett rent konstverk. Att rama in ett foto från ett besök i ett kloster eller en kyrka, en kopia av en tavla eller till och med ett vykort på ett visst helgon kan förgylla din omgivning, och du kan skaffa välgjorda ramar från https://www.frameit.se/ som kommer att passa perfekt med motiven.

Att känna igen ett helgon

Till och med i det helgonfattiga Sverige så känner nog de flesta igen St. Göran, och det beror framförallt på att han oftast avbildas i färd med att döda en drake. Inom helgonkonsten har symboliken alltid varit extremt viktigt, inte minst då de flesta var analfabeter förr i tiden och kyrkan därför skapade en tradition där varje helgon avbildades på ett unikt sätt. Många lärde sig berättelserna om de olika martyrerna och helgonen genom att gå i kyrkan och samtala med varandra, och så föddes en symbolik som alla kunde känna igen.

Vilka detaljer som ska symbolisera ett helgon handlar ofta om personens liv och död. En person som var präst avbildas därför i en kyrkoskrud, medan en ökenasket porträtteras halvnaken och med vildvuxet hår. Sankta Katerina målas med symbolik från både hennes liv och död; då hon var bildad omges hon med böcker och astronomiska instrument men då hon torterades vid ett hjul finns alltid åtminstone en del av tortyrredskapet i hennes närhet. Berättelsen om Johannes Döparen är ett annat bra exempel. Han levde ute i det vilda och brukar därför avporträtteras ute i naturen, helst vid den flod i vilken han döpte Jesus, och då han blev halshuggen syns det antingen en yxa i bakgrunden eller så håller han själv i ett fat med sitt avhuggna huvud på. Ärkeängeln Mikael, å andra sidan, avbildas med vingar och ett svärd då han anses vara Guds förste general i kampen mot djävulen.

Vem är ditt helgon?

Många människor upplever en särskild relation till vissa helgon, och det blir ofta avgörande i valet av bilder eller andra konstföremål som föreställer dem. Det kan till exempel vara så enkelt att du är uppkallad efter ett helgon, att du tycker att deras livshistoria är extra speciell eller att du föddes på ett visst helgons namnsdag. För dem som tror på mirakel så finns det ofta också en djup tro på att ett helgon räddat dem under en sjukdom eller en krissituation, och omger sig därför med just dennas bilder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone