Gospel – Den kyrkliga musikgenren

Gospel kommer ursprungligen från USA. Genren föddes till liv bland församlingar i USA, i de församlingar där majoriteten var Afro-amerikaner. När de sjöng gospel så hade de en väldigt stor kör som höll sig till ”a capella”, med andra ord att de inte använda sig av några instrument till deras framträdanden. Utan samtliga i kören fick olika roller och de manliga fick ofta sjunga ”basen” och oftast fick kvinnorna ansvara för de högre tonerna för att backa upp frontpersonen.

När gospelkören väl använda sig av instrument så var det väldigt lågt och harmoniskt spelande på antingen en gitarr, hammondorgel, piano och/eller trummor. Genren gospel påminner ganska så mycket om blues, vilket är en annan musikgenre som kommer från USA och den afro-amerikanska kulturen. Blues var en musikgenre som föddes ur slaveriet och uppdelningen mellan svarta och vita i USA. Medans slavar arbetade ute på fälten så föddes musikgenren för att både göra så att dagarna gick snabbare och att man faktiskt kunde få ha lite ”kul” på jobbet för en gångs skull.

Inom gospel så handlar majoriteten av alla låtarna om kristendomen och hur mycket man bör uppskatta livet då gud har gjort allting möjligt. Blues grundar sig mycket i att man mår dåligt. Blues har haft en mycket stor påverkan inom all musik. Däribland så har musikgenrerna jazz, storbandsmusik, rhythm, Rock N Roll och country hämtat mycket inspiration från blues. Även popmusik har ofta baserats på blues-stilen.

En av de populäraste artisterna som har gjort gospelinspelningar är Elvis Presley. Men det finns även andra mycket stora namn som har gjort någon form av gospelmusik under deras karriärer, där ibland Ray Charles, Bob Dylan och Bruce ”The king” Springsteen.

Musik är en form av konst och det är mycket populärt att även kombinera musik med konstverk. Att designa ett rum med vackra tavlor samt spela lugn musik i rummet gör så att det är en oerhört stillsam och skön miljö. Det passar verkligen perfekt för den som vill sätta sig i lugn och ro och koppla av. För att hitta saker till detta rum så kika in på lyxdesign.se  och hitta det du behöver för att göra ditt rum ännu bättre.

I Sverige så är vår mest kända gospelartist . Sveriges mest uppmärksammade gospelkörer är t.ex. Choralerna, Credokören, Vasa Gospel, Java Gospel och By Grace.

Om man känner för att uppleva något vackert och mäktigt så vore det smart att åka och se en gospelkör uppträda. Man behöver varken vara religiös eller andlig av sig för att kunna uppskatta gospelmusiken. För länge sedan så var det inte många icke-troende som lyssnade på gospel, men på senare år så har popkulturen kommit in i Gospeln och det är många körer som gör egna gospel-versioner av populära låtar som spelas på radion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone